Politicienii demisionați după Colectiv vor din nou puterea.

Politicienii care au demisionat după tragedia de la Colectiv revin în prim-plan

La aproape un deceniu de la tragedia care a zguduit România, figuri politice marcante implicate în evenimentele de atunci își doresc să revină în funcții de conducere. Victor Ponta, fostul premier care a demisionat sub presiunea străzii, își dorește acum să devină președintele României. Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, își construiește imaginea de justițiar la conducerea ANPC, în ciuda trecutului controversat.

Victor Ponta și visul de la Cotroceni

Fostul premier Victor Ponta, care și-a depus mandatul în noiembrie 2015 după protestele masive generate de tragedia de la Colectiv, își dorește acum să ocupe cea mai înaltă funcție în stat. În ciuda faptului că evenimentele de atunci au scos la iveală lipsuri grave în gestionarea siguranței publice, Ponta pare să ignore trecutul și să se concentreze pe o campanie care să-l propulseze la Cotroceni.

În 2015, Ponta declara că guvernul său își va îndeplini atribuțiile până la formarea unui nou cabinet, dar demisia sa a venit prea târziu pentru mulți. Klaus Iohannis, președintele de atunci, a subliniat că „a fost nevoie să moară oameni” pentru ca această decizie să fie luată.

Cristian Popescu Piedone: de la primar la șef al ANPC

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 în momentul tragediei, a fost și el forțat să demisioneze după ce a fost acuzat că a permis funcționarea clubului Colectiv fără autorizații corespunzătoare. După ce a fost condamnat la patru ani de închisoare în 2022, Piedone a fost ulterior achitat și a revenit în politică, ocupând funcția de primar al Sectorului 5.

În prezent, Piedone conduce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), unde își construiește o imagine de lider ferm prin controale filmate și mediatizate intens. Cu toate acestea, mulți se întreabă dacă aceste acțiuni sunt autentice sau doar o încercare de a recâștiga încrederea publicului.

Declarații contradictorii și amintiri dureroase

Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății în 2015, a fost și el implicat în controversele legate de tragedia de la Colectiv. Inițial, acesta a susținut că spitalele din România aveau toate dotările necesare pentru a trata victimele, dar ulterior s-a dovedit că infecțiile nosocomiale au fost un factor major în decesul multor tineri. Bănicioiu a negat ulterior declarațiile inițiale, dar înregistrările au rămas o mărturie a incoerenței și lipsei de asumare.

România între memorie și uitare

Tragedia de la Colectiv a fost un moment de cotitură pentru societatea românească, scoțând la iveală corupția și nepăsarea din sistemul public. Cu toate acestea, revenirea în prim-plan a unor figuri politice implicate în acele evenimente ridică întrebări serioase despre memoria colectivă și capacitatea de a învăța din greșelile trecutului.

În timp ce unii lideri politici încearcă să își refacă imaginea și să câștige din nou încrederea publicului, rămâne de văzut dacă românii vor alege să le acorde o a doua șansă sau să își îndrepte atenția către lideri noi, capabili să aducă schimbarea reală pe care o așteaptă de atâția ani.

Sursa: www.realitatea.net/stiri/politica/politicienii-care-au-demisionat-dupa-tragedia-de-la-colectiv-vor-din-nou-la-putere-premierul-dat-jos-de-popor-vrea-sa-fie-presedintele-romaniei_67d7c6875a40dc62254ab062

Home
Account
Cart
Search