Cea de-a doua ediție a BSDA în contextul conflictului din Ucraina
„Aceasta este cea de-a doua ediţie a BSDA care are loc pe fondul războiului de agresiune ilegal, nejustificat şi neprovocat, declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, un context cu implicaţii regionale, euro-atlantice şi chiar globale, atât în plan militar – economic, dar şi social. În actuala situaţie de securitate, România îşi concentrează eforturile strategice pentru consolidarea capacităţii de apărare la nivel naţional şi în cadrul aliat, în vederea descurajării şi combaterii în mod eficient a tuturor tipurilor de ameninţări”, a precizat Tîlvăr.
El a menţionat că România găzduieşte cea mai mare expoziţie de armament din estul Europei, un semn că avansul tehnologic în domeniul sistemelor de armament şi al echipamentelor de tehnică pentru apărare este „în continuă creştere”, fiind nevoie de un cadru relevant pentru promovare.
„Salut, în mod special, cele 400 de firme de renume participante, atât româneşti, cât şi străine. Evenimentul are loc în contextul împlinirii a 20 de ani de la aderarea României la NATO, un semnal că apartenenţa la cea mai puternică alianţă politico-militară din lume ne obligă la creşterea permanentă a gradului de interoperabilitate a Armatei României cu armatele aliate şi partenere (…). Apartenenţa la cea mai puternică alianţă politico-militară din lume ne obligă la creşterea permanentă a gradului de interoperabilitate al Armatei României cu armatele aliate şi partenere, prin armonizarea procedurilor standard de operare şi prin dotarea cu tehnică şi echipamente militare moderne şi compatibile (…). MApN şi-a adaptat permanent şi dinamic planurile de înzestrare a Armatei României, în vederea achiziţiei de echipamente şi tehnică militară performante, care să asigure capabilităţile necesare îndeplinirii misiunilor şi angajamentelor asumate faţă de NATO. Forţele armate române au făcut deja paşi importanţi în procesul de înzestrare cu tehnică de ultimă generaţie”, a punctat Tîlvăr.
„Urmărim să asigurăm securitatea pe teritoriul naţional a unei părţi cât mai mari în echipamente de ultimă generaţie, de care avem nevoie. Este evident că o astfel de abordare este necesară în contextul de securitate regional şi global actual, dar în acelaşi timp ne permite păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă în acest domeniu strategic. Vom continua colaborarea dintre MApN şi Ministerul Economiei, astfel încât să armonizăm nevoile de înzestrare a Armatei cu posibilităţile industriei de apărare româneşti atât în zona de stat, cât şi privată”, a spus Tîlvăr.
Sursa: realitatea.net