ATENȚIE: Probleme grave în HoReCa din România!

Industria ospitalității din România: Între supraviețuire și colaps

Industria ospitalității din România se află într-un moment de cumpănă, cu riscul de a se prăbuși sub povara costurilor crescânde și a presiunii fiscale. În primul semestru al anului 2024, românii au investit peste 1,8 miliarde de euro în turismul autohton, în timp ce turiștii străini au contribuit cu doar 300 de milioane de euro. În acest context, Federația Ospitalității face un apel la Guvern pentru a reduce impozitele pe salarii și venituri, a menține TVA-ul la 9% pentru mâncare și a păstra tichetele de vacanță.

Industria HoReCa: La răscruce de drumuri

Industria HoReCa din România se află într-un punct critic, cu riscul de a fi înghițită de marile lanțuri internaționale sau de a-și pierde jucătorii mici și mijlocii. În acest moment, majoritatea afacerilor din acest sector nu au rezultate financiare mai bune decât anul trecut, iar cele care au reușit să înregistreze creșteri au avut un avans de maximum 6%. Creșterea costurilor pe toate planurile, inclusiv a materiilor prime, pune o presiune enormă pe această industrie, amenințând supraviețuirea multor afaceri.

Impactul creșterii costurilor asupra consumatorilor

Creșterea costurilor pentru companiile din industria ospitalității se reflectă direct în buzunarele consumatorilor. Orice majorare a cheltuielilor conduce la o creștere similară a prețurilor pentru consumatorul final. Situația este cu atât mai gravă cu cât se preconizează că, de anul viitor, vor fi introduse noi majorări de taxe, iar plafonarea prețului la energie va dispărea. În plus, industria ospitalității este dependentă de calitatea forței de muncă, care reprezintă 30% din cheltuielile din acest sector.

Industria ospitalității: Între consolidare și faliment

În ciuda dificultăților, industria ospitalității din România a reușit să se consolideze în ultimii ani. Companiile din acest sector s-au eficientizat și au construit modele de business flexibile și adaptate. Cu toate acestea, creșterile de cheltuieli au ajuns la un nivel insuportabil pentru mulți antreprenori, care se află pe un fir de ață. Orice creștere a costurilor poate duce la compromisuri în privința calității serviciilor, ceea ce ar putea conduce la o scădere a calității serviciilor turistice din România sau chiar la falimentul unor afaceri.

Apelul Federației Ospitalității

Federația Ospitalității solicită cu fermitate menținerea sistemului tichetelor de vacanță, care a contribuit la creșterea cu 60% a numărului de unități de cazare și alimentație care au ieșit din zona de negru în zona albă a autorizării și a fiscalizării. De asemenea, Federația atrage atenția asupra faptului că România nu atrage un număr suficient de turiști străini, în comparație cu destinațiile vecine și concurente, din cauza lipsei de promovare turistică la nivel internațional.

Consecințele creșterii costurilor

Creșterea costurilor va avea un impact semnificativ asupra industriei ospitalit

Home
Account
Cart
Search